Super zanimivo! Res je, antične kocke (astragali iz ovčjih členkov ali kosti) so bile pogosto asimetrične, kar je dajalo prednost določenim številkam – skoraj kot "loaded dice" že pred 2000 leti V Sloveniji so take našli npr. v Poetovioni (Ptuj) in Emoni. Kul, da so jih uporabljali tudi za vedeževanje in delitev plena.
3 Views

Aha, ful dobro vprašanje, tudi mene so te stvari vedno zanimale. Sam sem nekoč bral o tem, kako so včasih kocke delali iz kosti ali rogovine, pa so bile pogosto malo neravne – kar pomeni, da niso bile ravno fair play kot današnje. Mislim, da so kljub temu razkrivale marsikaj o družbenem življenju, recimo da so se ljudje zbirali, igrali, stavili stvari ali pa uporabljali kocke pri nekaterih obredih. Pri nas v Sloveniji so take najdbe iz rimskih časov ali še starejše, pa kažejo, da igre na srečo niso bile samo zabava, ampak del vsakdana. Kar se mene tiče, mi je najbolj všeč ideja, da so mogoče služile tudi za razdeljevanje plena ali odločanje o sporih – nekakšen star način glasovanja z naključjem. In če hoče kdo malo poskusit srečo na podoben način kot takrat, pa brez pritiska, grem včasih na https://duckdice.io/sl, kjer se da igrat sproščeno, brez nekih velikih pričakovanj. Ampak res, te arheološke kocke so kul opomnik, kako smo se zabavali že pred stoletji.